Bouwtechnische keuring bij aankoop huis

Het kopen van een huis is één van de belangrijkste beslissingen in een mensenleven. Wees daarom zeker van je zaak en laat jouw wellicht toekomstige huis keuren door iemand met verstand van zaken. Als leek zie je de verborgen gebreken van een huis al gauw over het hoofd en waarschijnlijk kijk je met een gekleurde bril naar je droomhuis. Tijdens een bouwtechnische keuring wordt er objectief gekeken naar de staat van het huis. Hierdoor kun je een goed overwogen beslissing maken of je het object uiteindelijk wilt kopen.

Erkende bouwadviseurs

Verschillende aanbieders verzorgen bouwtechnische keuringen. De prijzen kunnen voor een bouwtechnisch rapport uiteen lopen. Wees verstandig en kies voor een bouwkundig adviseur met ervaring en een goede reputatie. Op zo’n grote aankoop als een huis stelt het bedrag van een bouwtechnische keuring niet veel voor en het kan je uiteindelijk veel geld of een miskoop besparen. Vaak vraagt de bank voor afsluiting van de hypotheek ook naar een bouwtechnisch rapport. Controleer dus of het inspectiebureau van jouw keuze erkend wordt door de Nationale Hypotheek Garantie en andere financiële instellingen.

Kopen ‘onder voorbehoud van bouwkundige keuring’

De prijs van een bouwtechnische keuring is afhankelijk van de afmeting van de te beoordelen woning en door wie je de keuring laat uitvoeren. Wanneer de keuring samenhangt met het een hypotheekafsluiting vanwege onderhoud of aankoop van een huis, dan zijn de kosten aftrekbaar van de belasting. Goed om te weten is, dat je bij een voorlopig koopcontract mag tekenen ‘onder voorbehoud van bouwkundige keuring’. Je laat een bedrag vastleggen en als na de keuring blijkt dat de extra kosten boven dat bedrag uitkomen, dan mag je afzien van de koop.

Verborgen gebreken achterhalen

Zeker bij een oud huis is het aan te raden om een bouwtechnische keuring te laten doen. Oude huizen hebben vaak problemen die op het eerste gezicht niet zichtbaar zijn, zoals kapotte leidingen, beschadigde daken of paalrot. Een ander voordeel van een bouwtechnische keuring is dat je als koper sterker staat om, bij gebreken aan het huis, te onderhandelen. Maar boven alles is het erg belangrijk dat je goed weet waar je voor tekent!